אינטואיציה עסקית
- karatcounsellor
- 31 במרץ 2016
- זמן קריאה 3 דקות
מאמר זה מתייחס לאופן בו אינטואיציות משפיעות על החלטות ארגוניות של מנהלים. כלל הנתונים הקיימים בעולם אינם יכולים להשתוות לערכם של חיים שלמים של ניסיון אשר מיידע ברגע של תחושת בטן, אינסטינקט או אינטואיציה. על מנת להסביר זאת, התייחסו הכותבים למשחק השח-מט, והסבירו את צורת חשיבתו של רב- אמן במהלכיו במשחק כך שהוא חושב באופן זהיר ומחושב על כל מהלך.

מדענים בעצמם התייחסו לחשיבות האינטואיציה בעבודתם. פרופ' זלינגר הביא לתגלית פורצת דרך בתחום הטלפורטציה וההצפנה הקוונטית. הוא גרס כי מעל לכל דבר, על האדם לסמוך על תחושות הבטן שלו ולאינטואיציה ולהגיב לכך בהתאם. האינטואיציה היא המכוונת לאן כדאי להמשיך לנוע. מנכ"ל KTM, פריאר, אשר נכנס לתפקידו בשנת 1992, לקח החלטה משמעותית ויש הראו בה אף החלטה "משוגעת" לשנות את החברה המיועדת ליצירת אופנועי שטח לחברה המייצרת אופנועים המיועדים לרכיבה על הכביש. ללא מומחיות בתחום ושינוי העסק באופן מוחלט הוא פעל באופן הנכון והציל את החברה מפשיטת רגל. KTM הפכה ליצרנית הגדולה ביותר לאופנועי רחוב באירופה. מה שהביא לעשיית הפעולה הנכונה הייתה האינטואיציה.
במחקר שנעשה נבדקו רבי- אמן ושחקנים חדשים בשח- מט. ניתנו להם 25 כלי שח- מט אשר היו מסודרים על לוח המדמה משחק אמתי ועל השחקנים היה להמשיך את המשחק ולהניע אותם. לאחר מכן נתבקשו להשיב את הכלים למקומם המקורי. השחקנים החדים החזירו למקומם אך ורק 6 חלקים ואילו ה"מסטרים" החזירו את כל הכלים למקומם המקורי שנמצאו לראשונה. אך יחד עם זאת, לא נמצא הבדל בין אמנים מנוסים לשחקנים חדשים (6 כלי שח- מט), כאשר היו הכלים מונחים באופן רנדומלי על הלוח. כלומר, אם החלקים מפוזרים ללא היגיון על הלוח על- פי כללי המשחק, אזי לא יהיה השחקן מסוגל לזהות דפוס ולכן התוצאות זהות.
הגילוי מאחורי מחקר זה הינו כי קבלת החלטות אינטואיטיביות היא יכולתו של האדם באמת לזהות דפוסים במהירות הבזק, מה שמתאפיין באופן בלתי מודע. זוהי תכונה חשובה ביותר בקבלת החלטות מורכבות.
חוקר המוח, הוטר גרלד, גרס כי תפקידו של המוח האנושי הוא כמו תפקודו של מחשב רק כאשר נבחנות החלטות של מה בכך. החלטות מורכבות, לעומת זאת, מביאות לידי ביטוי תהליך של ידע, ניסיון, רגישות, כאשר תהליך זה הינו מה שבד"כ אנשים חושבים שהם שומעים את המילה "אינטואיציה". המחקר מצא כי אנשים אשר רכשו ידע עמוק וניסיון באמצעות הסקרנות, הפתיחות וניצול ההזדמנויות, יהיו מסוגלים לקבל החלטות אינטואיטיביות טובות.
אינטואיציה היא צורה מורכבת ומפותחת ביותר של חשיבה המבוססת על שנים של ניסיון ולמידה ועל עובדות, תבניות, מושגים והפשטות מאוחסנות בראשו של האחד. נשאלה השאלה האם מנהלים יכולים לחדד את האינטואיציה שלהם ובכך לשפר את הסיכויים לקבל החלטות טובות. לא נעשו מחקרים רבים אשר הסבירו את האינטואיציה, אך יחד עם זאת, מחקרים מראים כי לשם טיפוח האינסטינקט יש לעמוד במספר פרמטרים:
ניסיון- ניסיון רב יותר מביא ליותר דפוסים מוכרים, ויותר דפוסים מוכרים מביאים לאינטואיציה טובה יותר. מחקרים פסיכולוגיים הראו כי צריך ניסיון של 10 שנים לפחות על- מנת לפתח אינטואיציה. מחקרים אחרים הראו כי מנהלים בדרגה בכירה ביותר קיבלו החלטות אינטואיטיביות יותר מאשר החלטות שקיבלו מנהלים בדרגים נמוכים יותר. כמו כן, על בעלי עסקים קטנים לקבל החלטות אינטואיטיביות באותן פרופורציות אותן מקבלים מנהלים בכירים ביותר בחברות גדולות.
רשתות- יש צורך ברשתות כדי לחלוק חוויות ולשמוע כיצד ההחלטות שלהם התקבלו. מנהלים בכירים צריכים להקיף עצמם באנשים שווים למעמדם ואנשים המסוגלים לשמור על אקלים דיון פתוח.
אינטליגנציה רגשית- היכולת להבין ולנהל את מצב הרוח והרגשות העצמיים ואת אלו של הסביבה. הנוירולוג ג'וזף לדו הוכיח כי האמיגדלה, המאפיינת את אזור הזיכרון הרגשי, מסווגת גירויים ומפעילה התנהגויות במהירות רבה יותר מאשר תהליכים קוגניטיביים. כלומר, רגש קודם לקוגניציה. דניאל גולמן מסביר כי 90% מההבדלים בין רמת ביצועים גבוהה לרמת ביצועים בינונית היא בכך שמנהלים בכירים מסוגלים להסביר אינטליגנציה רגשית, מה שמציין את המסוגלות לזהות ולפרש רגשותיו של האחר.
סובלנות- האינטואיציה מתפתחת טוב יותר בסביבה שבה היו חוויות חיוביות ושליליות, מה שדורש מההנהלה הבכירה לסבול מטעויות.
סקרנות- סקרנות היא הכרחית במציאת הזדמנויות חדשות. דרוקר כתב כי מנהל טוב ממקד תמיד את תשומת ליבו בהזדמנויות ולא בדאגה לבעיות.
גבולות- הסתמכות על אינטואיציה זקוקה לגבולות. דרוקר כתב כי אנשים המסתמכים על תחושת בטן לביצוע הבחנה ללא עובדות עלולים להביא לסופם של עסקים. על מנהלים לנהוג כמו במשחק שח- מט ולתכנן את מהלכיהם לפני הביצוע.
בונים את מזלם- קיימים מנהלים המסתמכים על מזלם ויש מנהלים המסוגלים יותר מאחרים להכיר בהזדמנות זו כ"סיכוי" ולקחת אותה בזמן הנכון. הם מזהים אותות חלשים שאחרים לא רואים ומזהים דפוסי פעולה לפני אחרים.
לסיכום, ניתן להבחין באופן ההתייחסות לקבלת החלטות אינטואיטיביות בניהול עסק ונכונות לזהות הזדמנויות בתחום. כלומר, זיהוי ההזדמנות וקבלת ההחלטה במהירות יכולים להוביל לשגשוג החברה.
אחרי שקראת הכל והגעת עד כאן, אין ספק שאתה מאמין בידע וביכולת שלנו לקדם אותך - כל שנותר לך לעשות הוא להשאיר את פרטיך ונחזור אלייך בהקדם. לחץ- ליווי עסקים קטנים-בינוניים
Comments